ENG New site

Advanced search

[ New messages · Forum rules · Members ]
Page 1 of 212»
Forum » SpaceEngine » Troubleshooting and Solutions » Lens Flares and Diffraction Spikes
Lens Flares and Diffraction Spikes
PrometheusRisingDate: Sunday, 09.09.2012, 14:58 | Message # 1
Observer
Group: Newbies
United Kingdom
Messages: 7
Status: Offline
Hey guys, just got a small issue I'd like to mention.

Recently, I've noticed that lens flares and diffraction spikes, for lack of a better explanation, don't seem to be working properly. Diffraction spikes with auto-exposure off look very pixellated to me, but I'm certain they used to be sharper images. The size isn't an issue for me, but the image itself looks to be of poor quality.

Lens flares, on the other hand, are much worse. If I recall correctly, they should change in size according to the angle and distance from the star. I don't know the specific technical term for it, but that circular "rainbow" artifact stays at the same size, also very pixellated, and doesn't change in size, regardless of angle and distance.

Here are two images to illustrate my point. First is with auto-exposure off, second with it on.





As you can see, the diffraction spike looks fine with auto-exposure on, but am I the only one who thinks it looks quite low-res in the first picture?

As for the rainbow artifact, look how incredibly low-res that is. With auto-exposure on, it doesn't move, it just dims. Hopefully you can make out faint traces of it in that second picture.

A bit of a long-winded post, I realise. Does anyone know what I can do to solve this? I haven't messed around with any of the files, the only changes I have made to SpaceEngine are the patch and the Mars texture add-ons.
 
anonymousgamerDate: Sunday, 09.09.2012, 15:09 | Message # 2
World Builder
Group: Global Moderators
United States
Messages: 1011
Status: Offline
I would like to sort this out because I would like to make my lens flare mod HD., especially because the method I use to make the flare look large with Auto-Exposure turned on makes part of the flare pixelated looking.




Desktop: FX-8350 4.0 GHz, 8 GB DDR3 RAM, EVGA GeForce GTX 1080 FTW 8 GB, 2 TB HDD, 24 inch 1920x1080 screen
Laptop: Core i5 480M 2.66 GHz (turbo 2.93), 8 GB DDR3 RAM, AMD Radeon HD 6550m 1 GB, 640 GB HDD, 17.3 inch 1600x900 screen


Edited by anonymousgamer - Sunday, 09.09.2012, 15:10
 
HarbingerDawnDate: Sunday, 09.09.2012, 15:21 | Message # 3
Cosmic Curator
Group: Administrators
United States
Messages: 8717
Status: Offline
Hello PrometheusRising, and welcome to the forum. Please take a moment to read the forum rules.

The flare ghosts and diffraction spikes are just textures in files, and so have limited resolution. What you see is normal. They never used to be "sharper", they have the same resolution that they have always had in this program.

What you show in your screenshots does look unusually bad though, did you save using a low quality jpeg? And/or might the texture files have been changed in some way to jpeg from png?





All forum users, please read this!
My SE mods and addons
Phenom II X6 1090T 3.2 GHz, 16 GB DDR3 RAM, GTX 970 3584 MB VRAM
 
PrometheusRisingDate: Sunday, 09.09.2012, 15:36 | Message # 4
Observer
Group: Newbies
United Kingdom
Messages: 7
Status: Offline
I'm fairly certain I saved the files as png. To the best of my knowledge, I have not altered them at all. I had a look at the files and the diffraction spike is 49.1 KB in size, the lens flare is 30.6 KB. Is that far too small?
 
DukeDate: Sunday, 09.09.2012, 15:39 | Message # 5
Space Pilot
Group: SE team
Antarctica
Messages: 88
Status: Offline
to PrometheusRising Try to disable Texture Compression in graphic settings and restart SE.
 
HarbingerDawnDate: Sunday, 09.09.2012, 15:42 | Message # 6
Cosmic Curator
Group: Administrators
United States
Messages: 8717
Status: Offline
Quote (PrometheusRising)
I had a look at the files and the diffraction spike is 49.1 KB in size, the lens flare is 30.6 KB. Is that far too small?

Those are the correct sizes.

Quote (Duke)
to PrometheusRising Try to disable Texture Compression in graphic settings and restart SE.

Would the texture compression affect this? I use it and do not see any problems with the flares.





All forum users, please read this!
My SE mods and addons
Phenom II X6 1090T 3.2 GHz, 16 GB DDR3 RAM, GTX 970 3584 MB VRAM
 
PrometheusRisingDate: Sunday, 09.09.2012, 15:50 | Message # 7
Observer
Group: Newbies
United Kingdom
Messages: 7
Status: Offline
Texture compression was off when I took the screenshots. Enabling and disabling again did nothing.

However, I've just realised what was causing it. I was fiddling around in AMD Control Center recently, so I opened it up and set everything back to default. That's made the lens flare and diffraction spikes look normal again. Nothing wrong with the program, just me messing around with graphics biggrin

Thanks for your quick response and suggestions guys, I appreciate it immensely.
 
DukeDate: Sunday, 09.09.2012, 17:16 | Message # 8
Space Pilot
Group: SE team
Antarctica
Messages: 88
Status: Offline
Quote (HarbingerDawn)
Would the texture compression affect this? I use it and do not see any problems with the flares.

I'm not sure, but the picture looks as if it was compressed. That's why I suggested to disable compression.
 
HarbingerDawnDate: Sunday, 09.09.2012, 17:19 | Message # 9
Cosmic Curator
Group: Administrators
United States
Messages: 8717
Status: Offline
Quote (Duke)
I'm not sure, but the picture looks as if it was compressed

That was my thought as well, that's why I inquired about whether it had gotten saved as a jpeg.





All forum users, please read this!
My SE mods and addons
Phenom II X6 1090T 3.2 GHz, 16 GB DDR3 RAM, GTX 970 3584 MB VRAM
 
SpaceEngineerDate: Sunday, 09.09.2012, 21:52 | Message # 10
Author of Space Engine
Group: Administrators
Russian Federation
Messages: 4800
Status: Offline
SE doesn't use texture compression for GUI and standard textures such as lens flares and planet texture atlases. But if you force compression in driver settings, this should make all textures look like that.




 
killaza59Date: Thursday, 18.09.2014, 00:04 | Message # 11
Observer
Group: Newbies
Pirate
Messages: 4
Status: Offline
Every time I set My diffraction Slider To super then go to Planetarium. My Game Crashes sad ANYONE HELPP. Tried Running it In administrator but Still crashes .-. Every other thing Is okay but The Diffraction Spikes .-.
 
HarbingerDawnDate: Thursday, 18.09.2014, 00:15 | Message # 12
Cosmic Curator
Group: Administrators
United States
Messages: 8717
Status: Offline
Try setting them to normal. Under most circumstances super mode uses normal flares anyway. Super also imparts a large framerate hit when active and does not mesh well with normal flares.




All forum users, please read this!
My SE mods and addons
Phenom II X6 1090T 3.2 GHz, 16 GB DDR3 RAM, GTX 970 3584 MB VRAM
 
killaza59Date: Thursday, 18.09.2014, 00:19 | Message # 13
Observer
Group: Newbies
Pirate
Messages: 4
Status: Offline
I use it like That But They dont look Realistic. Liek the Real World Spikes. Also my PC Can Handle this Game With Great performance on Max Settings. How Can I make the Stars spiky and With Flares? sad
 
HarbingerDawnDate: Thursday, 18.09.2014, 00:27 | Message # 14
Cosmic Curator
Group: Administrators
United States
Messages: 8717
Status: Offline
None of that made any sense. Post a screenshot of what it looks like with Normal spikes to show what you mean by not looking realistic. And also, as I said, 90% of the time, Super mode looks the same as Normal, because it is the same. Super was an experimental feature which was never finished, and has numerous issues associated with it.




All forum users, please read this!
My SE mods and addons
Phenom II X6 1090T 3.2 GHz, 16 GB DDR3 RAM, GTX 970 3584 MB VRAM
 
killaza59Date: Thursday, 18.09.2014, 00:37 | Message # 15
Observer
Group: Newbies
Pirate
Messages: 4
Status: Offline
Here

Added (17.09.2014, 23:37)
---------------------------------------------
And Sorry I Just Got Space Engine Yesterday. Im a BIG newbie at This.

Attachments: 3530466.jpg(183Kb)
 
Forum » SpaceEngine » Troubleshooting and Solutions » Lens Flares and Diffraction Spikes
Page 1 of 212»
Search: